오늘 이슈가 된 울산 인간광우병 의심 환자 3명에 대해
질병관리본부에서는 sCJD라 인간 광우병과 무관하다고 정리를 하였습니다.
“일부 언론이 의심하는 '인간 광우병'이 아닌 만큼 공포심을 가질 필요는 없다”면서...
하지만, 이에 대해 2008년도 반박 기사가 존재합니다. 관련분야 전문가인 Colm A. Kelleher 박사에 의한.
그는 광우병 쇠고기를 섭취하면 인간광우병뿐만 아니라, sCJD에도 걸릴 수 있다는 과학적 증명이 증가하고 있다고 말하였습니다.
http://www.sisain.co.kr/?mod=news&act=articleView&idxno=3114
또한, 구글링 해 보면 아래와 같은 sCJD 설명도 바로 검색 가능합니다.
Sporadic CJD: human fatal TSE that officially arises "spontaneously", but scientific evidence strongly implies some sCJD caused by eating infectious meat
MAD COW EPIDEMIC IN THE USA?
An Interview with Colm Kelleher
By Alexander M. Dake
Colm A. Kelleher, Ph.D., a biochemist with a 15-year career in cell and molecular biology research, has worked in leading institutes and laboratories around the world, such the Ontario Cancer Institute, the Terry Fox Cancer Research Laboratory, and the National Jewish Center for Immunology and Respiratory Medicine. Paraview Pocket Books just released his book Brain Trust, The Hidden Connections between Mad Cow and Misdianosed Alzheimer’s Disease, while renewed indications of mad cow disease in the US surfaced and were eventually tested negatively. This news was a major relief for the $75 billion U.S. beef industry, but not the end of the story, as Kelleher explains in his book. (중략)
CJD는 prion이라는 (바이러스보다도 작은) 극소 단백질의 비정상적 변형에 의해 발병되는데,
그 작은 크기 만큼이나 연구가 어려워 여러 정황적 연구 결과들은 많지만,
광우병 등과 관련하여 그 요인에 대해 확실히 이거다 라고 하는 연구 결과는 아직 존재하지 않습니다.
그러나 정부측에서는 상관 없으니 염려 말라는 대응을 하였군요...
(정부에서 증명이 가능하다는 말인가요?? 그렇다면 곧바로 Nature, Science 표지 논문감일 것입니다.)
사람들이 죽을 수도 있는 사안인 만큼, 연구 정황적 위험 요소들도 배제할 수 없다고 생각합니다.
그런 부분들에 대해서도 분명 조심을 해야만 합니다.
--- 구글에서 간단한 검색 키워드 검색 최상단에서 얻을 수 있는 논문 하나를 더 추가하여 출처보완 해 두고 갑니다.
Aims
This study’s primary purpose was to determine whether earlier findings suggesting an association between sporadic Creutzfeldt-Jakob disease (sCJD), a transmissible spongiform encephalopathy of humans and specific dietary components could be replicated. The a priori hypotheses were that consumption of (i) foods likely to contain organ tissue and (ii) raw/rare meat are associated with increased sCJD risk.
Conclusions
The a priori hypotheses were supported. Consumption of various meat products may be one method of transmission of the infectious agent for sCJD. (소고기 섭취를 통해서도 sCJD가 걸릴 가능성이 있다는 결론)